I ett hav av mörk gegga stod jag och duckade för flygande vitt fluff

Igår stod jag i vår Åre Kokosbollsfabrik i min lite för korta, lite för tunna och lite för tajta T-shirt från Dolce Gabbana. Jag tänkte att jag skulle vara lite fin nu när butiken skulle vara öppen. När jag kom till jobbet var det min pensionerade gå-bort tischa. När jag gick hem var den en putsduk till rallybilen. För det är inte lätt att klä sig för en dag på jobbet när man har en kokosbollsfabrik. Först ska man handlöst dyka i rakt in i ett hav av vitt fluff, vilket utesluter all form av mörk beklädnad. Samtidigt som du ska vara representativ när det kommer kunder i butiken och som om inte det vore nog ska du sen städa ur chockladmaskinen, som är ett minfält av mörk chockladgegga och utesluter all form av ljus beklädnad.

Att få bort stelnad chocklad från alla rostfria delar är som att gå igenom en seperation. Först ser allt mörkt ut, sen stretar man på och tror att allt ska lösa sig. Det gör det inte. Delvis för att du varit för snål och köpt en för liten varmvattenberedare, delvis för att chokladen vill dig illa. Med kyltrubbiga fingrar och en igentäppt diskborste går chokladen över till en seg gegga. Det är nu man börjar skylla på varandra. Det är nu inget är ditt fel. Du börjar hatar den goda vackra chokladen. Du hatar duschmunstycket som alltid verkar stå på chockladens sida och sprutar med för hårt tryck vilket resulterar i att du dränks med något som liknar bajsvatten. Det är nu du slinter med diskborsten och borrar in ett hörn av maskinparken i din hand. Det är inte nu livet leker som fabriksgolvsarbetande kokosbollsfabrikör. Och det är alltid då det ringer i dörrklockan och du får dagens sista trevliga kunder i butiken. Till slut har du och chokladen gjort slut. Separationen är klar och det är dags att vända blad. Tomheten känns påtaglig men ändå greppbar. Du torkar rent alla blänkande ytor. Du vrider ur dina kläder och du vänder dig om, du vänder blad och lägger den mörka tiden (och geggan) bakom dig. Då inser du att du glömt att diska ur den stora fluffiga fluffmaskinen som står i motsatta hörnet av fabriken.

Att få bort stelnad fluff från alla delar är som att gå igenom en separation. Först ser allt…20141202_gostafries_DSC1078